Özel Güvenlik Dersleri ve Konu İçerikleri Nelerdir?
Özel güvenlik hangi dersler var? Özel güvenlik eğitiminde neler var? Derslerin içeriği nedir? Neler anlatılıyor? Konular nelerdir? Silahlı özel güvenlik ders konuları, silahsız özel güvenlik ders konuları, silahsızdan silahlıya geçiş ders konuları, kimlik yenileme ders konuları ve daha fazlasını yazımızın devamında okuyabilirsiniz.
Özel Güvenlik Dersleri Nelerdir?
Özel güvenlik adayları, özel güvenlik derslerinin içeriğini merak eder. Hatta bir çoğu daha kayıt olmadan Türkçe, matematik gibi dersler göreceğini zanneder. Lakin özel güvenlik dersleri sanıldığı gibi ilkokul, ortaokul veya lise dersleri gibi değildir.
Bu dersler tamamen özel güvenlik görevlisinin meslek hayatında bilmesi gereken konuları içerir. Sizi mesleğe hazırlar. Ayrıca dersler hem teorik hem de uygulamalı derslerden oluşur.
Örneğin poligonda atış, X-ray cihazında çanta kontrolleri, kamera izleme, jop, kelepçe, kask kullanımı gibi uygulamalı eğitimler de içerir.
Dilerseniz size özel güvenlik kursumuzda kayıt olabileceğiniz tüm kurslara dair ders konularını, saatlerini ve konu içeriklerini paylaşalım.
Temel Silahlı Özel Güvenlik Kursu Dersleri
Temel silahlı özel güvenlik kursu toplamda 120 ders saatinden oluşan bir eğitimdir. Ders saati ise 40 dakikadır. İlk defa silahlı özel güvenlik görevlisi olmak isteyen adaylar bu kursa kayıt olur. İlk defa silahlı güvenlik görevlisi olmak isteyen kişilerin alacağı dersler şöyledir:
Özel Güvenlik Hukuku ve Kişi Hakları : Bu ders toplamda 20 ders saatidir. Tamamen sınıf ortamında ve teorik işlenir. Ders içeriği ise; 5188 sayılı kanun, özel güvenlik görevlisinin yetkileri, yetkilerin kullanış şartları, yetkiler karşısında kişi hakları görülür. Ayrıca İş Kanunu ve işçi hakları, 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, özel güvenlik yetkilerinin aşılması durumunda Türk Ceza Kanununa göre uygulanacak yaptırımlar.
Güvenlik Tedbirleri : Bu ders toplamda 20 ders saatidir. 15 ders saati teorik olarak sınıfta 5 ders saati ise uygulama olarak geçer. Ders içeriği ise; kontrol, nokta ve devriye hizmetleri, yakalama, arama, el koyma, zor kullanma, tutanak düzenlemesi, temel uyuşturucu madde bilgileri gibi konuları içerir. Ayrıca olay yerine ilk gelen ekibin görevleri, şüpheli şahıs, paket ve poşetlerde alınması gereken tedbirleri içerir.
Güvenlik Sistem ve Cihazları : Toplamda 5 ders saatidir. Tüm ders uygulama olarak geçer. Konu içeriği ise Kapı veel tipi dedektörü, X-ray cihazı, çevre güvenlik sistemleri, CCTV, CACS, patlayıcı/uyuşturucu koklama dedektörü ve güncel teknolojik sistemlerdir.
Temel İlk Yardım : Bu ders toplamda 6 ders saati teorik, 4 ders saati uygulama geçer. Özel güvenlik dersleri konu içeriği ise; ilk yardımın tanımı, amacı, olay yeri değerlendirilmesi, temel yaşan desteği gibi konuları içerir. Ayrıca kanama, şok ve yaralanmalar, yanık, donma ve sıcak çarpması gibi konularda vardır. Bunların dışında kırık, çıkık ve burkulmalar ile koma, zehirlenme, hasta ve yaralı taşıma tekniklerine kadar anlatılır.
Yangın Güvenliği ve Tabii Felaketlerde Müdahale Tarzı : 8 ders saatinden oluşur. İtfaiye teşkilleri, yanma ve yangın, yangın sebepleri, doğalgaz, LPG, akaryakıt yangınları, önleyici tedbirler gibi konuları içerir. Ayrıca söndürücü maddele ve ilkeleri, yangın dolapları, yangın türleri, tabii felaketlerde yardım ve kurtarma yöntemlerini içerir.
Uyuşturucu Madde Bilgileri : Toplam 2 ders saatidir. Uyuşturucu madde türleri ve genel olarak tanımlanması konusunu içerir.
Etkili İletişim : İletişim teknikleri, empati ve sempati gibi konuları içerir.
Kalabalık Yönetimi : Toplam 10 ders saatidir. 4 ders saati teorik, 6 ders saati uygulama olarak geçer. Teorik olarak toplum psikolojisi, grup dinamiği, çatışma nedenleri ve önleme yöntemleri gibi konuları içerir. Ayrıca kalabalık oluşumu ve özellikleri ile müdahale esaslarını içerir.
Kişi Koruma : Toplam 9 ders saatidir. Ders içeriği olarak suikastlar, korumanın ilkeleri, yaya ve araçla koruma teknikleri, öncü çalışma gibi konuları içerir.
Genel Kollukla İlişkiler : Genel kolluğun görev, yetki ve sorumlulukları, ilişkileri ve bunun suçu önlemedeki yeri öğretilir. Ayrıca genel kolluğun özel güvenlik alanına girdiğinde uyulması gereken kurallar ve istisnai durumlar anlatılır.
Silah Bilgisi ve Atış : Silah mekaniği, silah temizliği ve bakımı, atış güvenliği, silah parça ve görevleri anlatılır. Ayrıca poigon ortamında 25 adet mermi ile atış yaptırılır. Atışla alakalı videolarımıza aşağıda göz atabilirsiniz.
Temel Silahlı Özel Güvenlik Kursu Dersleri
Temel silahsız özel güvenlik kursu dersleri toplamda 100 ders saatidir. Silahlı özel güvenlik dersleri ile aynı dersler görülür. Sadece silah bilgisi ve atış dersi almaz.
Silahsızdan Silahlıya Geçiş Dersleri
Silahsızdan silahlıya geçiş kursuiçerisinde 20 ders saati ders görülür. 15 ders saati sınıf ortamında teorik olarak işlenir. 5 saati ise poligon ortamında atış olarak geçer.
Silahlı Kimlik Yenileme Eğitimi
Silahlı özel güvenlik kimlik yenileme eğitimi toplamda 60 ders saatidir. Temel dersler ile aynı dersler görülür. Lakin biraz daha sıkıştırılmış bir modüldür. Ders saatleri ise şöyledir: Güvenlik hukuku (10 ders saati), güvenlik tedbirleri (10 ders saati), güvenlik sistem ve cihazları (3 ders saati), Temel ilk yardım (4 ders saati), Yangın Güvenliği ve Tabii Felaketlerde Müdahale Tarzı (4ders saati)’dir. Ayrıca uyuşturucu madde bilgisi (1 ders saati), etkili iletişim (4 ders saati), Kalabalık yönetimi (4 ders saati), Kişi Koruma (4 ders saati), Genel kollukla ilişkiler (2 ders saati), Silah Bilgisi ve Atış (10 ders saatidir.)
Silahsız Kimlik Yenileme Eğitimi
Toplamda 50 ders saati eğitim görülür. Silahlı kimlik yenileme eğitiminden terk farkı, silah bilgisi ve atış eğitiminin olmamasıdır.